Over de ziekte van Lyme is de laatste jaren veel te doen. Sinds bekend is dat deze bij mensen soms zeer ernstige verschijnselen kan veroorzaken, wordt er door huisartsen en landelijke gezondheidsorganisaties zeer intensief gewaarschuwd voor het risico op besmetting door teken. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, wordt namelijk door teken op de mens overgebracht op het moment dat je wordt gebeten. De teek zuigt bloed na een beet en daarmee komt de bacterie in je lichaam. Na een tekenbeet is het dan ook raadzaam om de plek van de beet goed in de gaten te houden om te controleren of er zich geen Lyme ontwikkelt.
Wat is de ziekte van Lyme?
Op de vraag ‘Wat is de ziekte van Lyme?’ kan geen eenduidig antwoord worden gegeven, omdat de symptomen per persoon kunnen verschillen. Dat het een ernstige aandoening is, dat is echter zeker. Het kan soms lastig zijn om de Lyme ziekte vast te stellen, omdat er een veelheid is van symptomen die op Lyme kunnen wijzen. Die symptomen kunnen echter ook verband houden met andere aandoeningen. Daarom is het heel belangrijk om zeker te weten dat je door een teek bent gebeten. Alleen door een tekenbeet kun je besmet raken met de Borrelia bacterie, die bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaakt. Is dit het geval en krijg je vage klachten waarvoor geen andere oorzaak lijkt te bestaan, dan is het raadzaam om met de arts te bespreken of er sprake kan zijn van de ziekte van Lyme.
Hoe wordt Lyme vastgesteld en behandeld?
Een besmetting met de ziekte van Lyme kan worden aangetoond door bloedonderzoek of eventueel het testen van hersenvocht (lumbaalpunctie). De uitslag is echter niet in alle gevallen betrouwbaar. Zowel een positieve als een negatieve uitslag kan later toch onjuist blijken te zijn. Bij een besmetting wordt een langdurige kuur met antibiotica voorgeschreven, meestal 30 dagen. Na afloop van de kuur kan het echter zijn dat er toch klachten blijven bestaan, de zogenaamde post-Lyme-klachten. Deze zijn vaak blijvend en kunnen alleen middels symptoombestrijding worden behandeld.