Tekentang

Als je wordt gebeten door een teek, dan moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Sommige mensen kunnen dit zonder hulpmiddelen, maar als dit niet lukt of je wilt niet het risico lopen dat de teek in twee stukken breekt en er een deel in je huid achterblijft, dan zijn er handige hulpmiddelen om een teek te verwijderen. De bekendste is de tekentang. Daarmee kun je de teek in één rechte beweging uit de huid verwijderen. Bij apothekers en drogisterijen zijn verschillende modellen tekentangen te koop.

De tekenpen

Een alternatief voor de tekentang is de tekenpen. Dit is een klein apparaatje, eveneens te koop bij drogist of apotheek, waarin een lasso zit. Als de pen wordt ingedrukt wordt de lasso geopend. Plaats deze over de kop of over het gehele lijf van de teek. Laat de drukknop los en de lasso sluit zich om de teek. Hierna kun je met een licht draaiende beweging de teek verwijderen. Blijft er een wondje achter op de plek waar de teek zat, maak dit dan schoon met een beetje alcohol of ontsmettingsmiddel.

Het tekenpincet

Een derde handig hulpmiddel voor het verwijderen van teken is het zogenaamde tekenpincet. Het werkt in feite hetzelfde als de tekentang. Je kunt de teek ermee bij de kop vastpakken en hem met een rechte beweging uit de huid verwijderen. Welk hulpmiddel je gebruikt, hangt af van wat je zelf het handigst vindt om te gebruiken. Het is belangrijk om ook je huisdieren regelmatig op teken te checken. Een hond kan tijdens het uitlaten een teek oplopen en een kat die vaak buiten komt, heeft vanzelfsprekend ook kans op een tekenbeet. Als je de teek niet verwijdert, bestaat de kans dat die op jou of je huisgenoten overspringt voor een nieuwe bloedmaaltijd, met alle nare gevolgen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *