Teken

Teken doen de laatste jaren veel stof opwaaien sinds bekend is dat zij de voor mensen zeer vervelende ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Ongeveer 1 op de 5 teken is met de Lyme bacterie besmet en kan de ziekte daarmee op mensen overdragen. Sinds bekend is dat teken deze aandoening overdragen, wordt mensen geadviseerd om na een tekenbeet extra alert te zijn op de verschijnselen van de ziekte van Lyme. Bij vroege ontdekking kan deze namelijk met een antibioticakuur worden genezen. Wordt de ziekte pas later ontdekt, dan is genezing niet meer mogelijk.

Wat is een teek?

Wat is een teek precies? Een teek is een parasiet, verwant aan mijten en spinachtigen. Het is een achtpotig diertje dat leeft van bloed van gewervelde dieren en reptielen. Een teek zuigt zich vast in zijn ‘gastheer’ voor het innemen van een bloedmaaltijd en kan enkele uren tot zelfs dagen blijven zitten. Als de teek genoeg bloed heeft opgenomen, laat hij zich weer van zijn gastheer af vallen. Zodra het voorjaar wordt, worden ook de teken weer actief. Je vindt ze vooral in natuurgebieden, maar ze kunnen ook gewoon in je tuin voor komen. De beet van een teek is niet zozeer pijnlijk, al kan een tekenbeet wel irritatie geven. De teek kent vier stadia van ontwikkeling: van ei naar larve naar nimf naar volwassen teek. Teken in de laatste drie stadia kunnen voor de mens besmettelijke ziekten overbrengen.

Wat moet ik doen als een teek me heeft gebeten?

Ontdek je een teek op je huid, verwijder die dan meteen. Dit doe je het beste met een tekentang. Het moet met een rechte beweging gebeuren zodat de teek er in zijn geheel uit komt. Het is belangrijk om de datum van de tekenbeet te noteren. Houd de komende tijd de plek waar de teek heeft gezeten goed in de gaten. Wordt de huid rood en ontstaan er zogenaamde ‘ringen’, ga dan naar de huisarts. Die zal je een antibioticakuur voorschrijven om een besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen. Wel is het zo dat er niet altijd een duidelijke ring hoeft te ontstaan en er later toch besmetting met Lyme blijkt te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *