Symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme loop je op door besmetting met de Borrelia bacterie. Deze wordt verspreid door teken. Een tekenbeet is dus in de meeste gevallen de oorzaak van het oplopen van deze aandoening. De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen heel divers zijn. Het is daarom vaak lastig om vast te stellen of het inderdaad om Lyme gaat of dat er een andere oorzaak is. Heb je klachten die op Lyme zouden kunnen wijzen, dan is het erg belangrijk om na te gaan of je door een teek bent gebeten. Een beet van een volwassen teek valt meestal wel op, maar ook larven en nimfen, de twee stadia van teken voordat ze volwassen zijn, kunnen Lyme veroorzaken. Een beet van zo’n kleine teek valt vaak echter niet op, omdat het maar heel minuscule diertjes zijn. Als alle andere mogelijke oorzaken voor je klachten zijn uitgesloten en er zou sprake kunnen zijn van een tekenbeet, dan is een test op Lyme misschien een goed idee.

De diverse ziekte van Lyme symptomen

Heb je langdurig onverklaarbare klachten, dan is het goed om te checken of het misschien ziekte van Lyme symptomen zijn. Er is een hele lange lijst van klachten die verband kunnen houden met Lyme, variërend van hoofdpijn tot koorts, spierpijn en neurologische klachten. Heb je meerdere van deze klachten en zou er, vanwege een tekenbeet in het verleden, sprake kunnen zijn van besmetting met Lyme, dan kan er bloedonderzoek worden gedaan om te zien of er antistoffen tegen de Borrelia bacterie aanwezig zijn. Dit wijst op een besmetting.

Hoe weet ik zeker of ik wel of niet besmet ben?

Helaas is het nooit met honderd procent zekerheid te zeggen of je besmet bent met Lyme. Heb je Lyme symptomen en ben je recent door een teek gebeten, dan zou het goed kunnen dat het inderdaad de ziekte van Lyme is. Zelfs een bloedtest die positief is, geeft echter geen volledige zekerheid. Andersom geldt helaas ook: is de uitslag negatief, dan betekent dat niet automatisch dat je de ziekte van Lyme niet hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *